Sevgili ozguryetkin.com okurları, bu yazımızda Akıllı telefon seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususları son kullanıcı deneyimlerini dikkate alarak işinize yarayacak şekilde, kısa ve öz bir biçimde sizlere aktarmaya çalıştık. Çok detaya girmeden aktaracağımız bilgilerin işinize yarayabileceğini düşünüyoruz. İyi okumalar.
1-) STABİLİTE
Akıllı telefonlarlarda stabilite genel olarak; yazılım ve donanımın senkronize bir biçimde çalışarak son kullanıcıya sunduğu “kullanıcı deneyimi” dir. Akıllı telefonumuz ne kadar stabil(kararlı) olursa işlerimizi o kadar hızlı halledebiliriz. Bu konu Android ve IOS işletim sistemini kullanan cihazlarda farklılık gösteriyor. Bunun sebebi Apple’ın cep telefonlarında kullandığı donanımların büyük bir kısmını kendi üretmesi. Yazılım ve donanımın Apple tarafından geliştirilmesi, IOS yazılımının düşük kaynak tüketmesi Iphone’u bir adım öne çıkarıyor bu konuda. Android tarafında ise markalar işletim sistemini Google tarafından sağlıyor, donanımı kendileri veya başka firmalara ürettirip sisteme entegre ediyorlar. Burada çok fazla çeşitlilik söz konusu. Örneğin bir Android üreticisinin sisteme entegre edebileceği Snapdragon, Mediatek, Kirin, Exynos gibi çok sayıda marka, her bir işlemcinin ise stabilite konusunda avantaj ve dezavantajları bulunmakta. Samsung, Huawei gibi dev markalar kendi işlemcilerini geliştirip bu riskin önüne geçmeye çalışsalar da Android tarafında donanım kaynaklı hata alma ihtimaliniz IOS telefonlardan daha yüksek.
2-) BATARYA PERFORMANSI
Bu konuda Apple cihazların, Android cihazların geride kaldığını söyleyebilirim. Apple ve Android cihazların pillerini direk mAh değerine göre kıyaslamak yanlış olur zira Apple telefonlarında kullandığı bataryanın mAh değerini doğrudan doğruya açıklamak yerine “Bugüne kadar en uzun pil ömrü sağlayan Iphone” gibi ibareler kullanarak yeni modellerini tanıtıyor. Bu karşılaştırma için biz yine kullanıcı deneyimlerinden faydalanacağız. Bir Iphone ile aynı yıl çıkmış olan tepe model bir Android telefonu kıyasladığımızda günümüz için konuşmak gerekirse benzer sonuçlar elde ediyoruz. Ancak farklılık pili tekrar doldururken ortaya çıkıyor. Android tarafında 45w gibi yüksek kapasiteli adaptörlerin kutudan çıktığını ve telefonların neredeyse 15-20 dk gibi bir sürede 0’dan %80-85 seviyelerine kadar çıkabildiğini görüyoruz fakat Apple tarafında bırakın 45W gibi yüksek değerleri, yeni bir Iphone aldığınızda kutusundan şarj adaptörünün bile çıkmadığını göreceksiniz. Apple bir cihaz aldığınızda adaptörü ayrıyeten almanız gerekiyor ve ancak günümüz fiyatıyla 519₺ gibi bir rakam verirseniz 30W hızına çıkabiliyorsunuz.
3-)KAMERA PERFORMANSI
Her iki işletim sistemini temsil eden tepe modeleri kıyaslamak gerekirse kamera performansı olarak arada ufak farklılıklar var. Apple bu konuda tabiri caiz ise tam bir “kapalı kutu”. Telefona entegre olarak gelen kamera uygulamasında çekim esnasında çok fazla düzenleme yapmaya izin vermiyor, her şey pratik çekim için hazırlanmış, tek tuşla en iyi sahneyi size sunuyor. Neredeyse bütün ayrıntıları kendi ayarlamasına rağmen yine de DXOMARK testlerinde çok başarılı. Gece modu konusunda ise bu güne kadar Android modelerin gerisinde kalsa da Iphone 11 ailesi ile geceleri de sizi şaşırtacak sonuçlar çıkabiliyor.
Android modeller ise kamera konusunda size sınırsız seçenekler sunuyor. Profesyonel bir fotoğraf yakalamak için kullanabileceğiniz ayarlar sisteme entegre edilmiş, kullanılan yapay zeka teknolojileri ile bir çok sahneyi tanıyıp ayarlarınızı sizin için önceden yapıp pratik çekimlerde güzel sonuçlar ortaya çıkarabiliyor, günlük hayatta çok fazla kullanılmayan 40 kat, 50 kat yakınlaştırabilme gibi oyuncaklar da cabası.
4-) GÜNCELLEME DESTEĞİ
Bu konuda Apple ürünlerini açık ara önde görüyorum zira ; 2015 tarihinde çıkan İphone 6S serisi bile şuan en güncel IOS versiyonu olan IOS 14’ü kullanmakta. Buna karşın Android cihazların tepe modellerinde bile bu kadar uzun süreli güncelleme desteği göremiyoruz. Bunun nedeni Apple’ın bir yılda piyasaya sürdüğü telefon model sayısının Android tarafındaki rakiplerine göre çok daha az olması ve güncelleme konusuna önem vermesi.